Na wykonanie testu macie 2 godz.zaczynamy o 11:00 a kończymy, czyli wysyłamy zdjęcie tabeli z zaznaczonymi odpowiedziami, do godziny 13:00.
Możecie zrobić zdjęcie z ekranu samej tabelce. Zdjęcie otworzyć z galerii w telefonie i edytować. Wybrać narzędzia do rysowania (ołówek średniej grubości) i palcem zaznaczamy właściwe odpowiedzi. Zapisujemy i wysyłamy😁
1. Wstawka oznacza uzupełnienie wyposażenia pokoju hotelowego o
A.
żelazko.
B.
kwiaty.
D. dodatkową poduszkę.
2. Który z
elementów wyposażenia pokoju jest obowiązkowy w hotelach każdej
kategorii?
A.
lustro.
B.
sejf.
C.
lodówka.
D.
telefon.
3. Symbolem DBL oznacza
się noclegi w pokoju
A. jednoosobowym.
B. trzyosobowym.
C. dwuosobowym.
D. czteroosobowym.
4. Dostawka
przygotowana dla gościa hotelowego to
A. owoce na paterze.
B. dodatkowe łóżko.
C. meble na balkonie.
D. pudełko czekoladek.
5. Główny
przystanek windy dla gości w hotelu znajduje się na poziomie
A.
lobby.
B.
piwnicy.
C.
najwyższego
piętra.
D.
tarasu
na dachu.
6. Wskaż główne
zadanie portiera w hotelu.
A. Utrzymanie czystości w pokojach.
B. Otwieranie gościom drzwi.
C. Zbieranie wywieszek klamkowych.
D. Zanoszenie gościom bagażu do pokoju.
7. Single bed to
określenie oznaczające
A.
łóżko
piętrowe.
B.
łóżko
jednoosobowe.
C.
dostawkę.
D.
koję.
8.
Możliwość wygodnego
spożywania posiłku przez gościa hotelowego w jednostce mieszkalnej hotelu 5*
zapewnia
A.
stolik.
B.
biurko.
C.
etażerka.
D.
kredens.
9. Wskaż minimalne wymiary łóżka jednoosobowego w pokoju
hotelowym.
A. 90 x 200 cm
B. 60 x 180 cm
C. 120 x 220 cm
D. 100 x 210 cm
10. Który element wyposażenia pokoju jest wymagany tylko w
hotelach 5*?
A.
Minibar.
B.
Sejf.
C.
Lustro.
D. Bagażnik.
11. W trakcie sprzątania jednostki mieszkalnej
niedopuszczalne jest
A. sprawdzanie ilości wieszaków w szafie.
B. przeglądanie rzeczy gościa i używanie jego kosmetyków.
C. położenie na krześle lub fotelu narzuty i poduszek.
D. otwieranie okna w celu przewietrzenia.
12. W pokoju
przeznaczonym dla VIP-a pokojowa powinna przygotować
A. przystawkę.
B. dostawkę
C. nadstawkę.
D. wstawkę.
13. Skrót SGL oznacza pokój
A. dwuosobowy.
B. jednoosobowy.
C. wieloosobowy.
D. trzyosobowy.
14. Podstawowym sprzętem zmechanizowanym stosowanym do
utrzymania czystości i porządku w części pobytowej obiektu hotelarskiego jest
A.
cykliniarka.
B.
froterka.
C.
polerka.
D.
odkurzacz.
15. Do
przechowywania pieniędzy i cennych przedmiotów w hotelu służy
A. sejf.
B. biurko.
C. minibar.
D. bagażnik.
16. Gość
zarezerwował pokój w hotelu o najwyższym standardzie, składający się z salonu i
sypialni. Jest to pokój typu
A.
APT
B.
DBL
C.
SGL
D.
TPL
17. Który
typ pokoju hotelowego jest wyposażony w dwa pojedyncze łóżka?
A.
Twin.
B.
Double.
C.
Suite.
D.
Single.
18. Pokoje
hotelowe dostosowane do potrzeb osób poruszających się na wózkach inwalidzkich
należą do jednostek
A.
rezydencjonalnych
B.
standardowych.
C.
podstawowych.
D.
specjalnych.
19. Łóżko
w jednostce mieszkalnej należy do wyposażenia
A.
pełnego.
B.
uzupełniającego.
C.
częściowego.
D.
podstawowego.
20. Przedstawiony
na rysunku element wyposażenia jednostki mieszkalnej to stolik
A. pomocniczy.
B.
barowy.
C.
nocny.
D.
okolicznościowy.
21. Jednostka
mieszkalna typu twin to pokój z
A. łóżkiem
piętrowym.
B. podwójnym
łóżkiem.
C. dwoma
pojedynczymi łóżkami.
D. łóżkiem
jednoosobowym.
22. Zawartość
wstawki dla gościa VIP obejmuje najczęściej
A. bukiet
kwiatów, butelkę wina, kosz z owocami i czekoladki.
B. kartę
menu restauracji hotelowej i cennik usług dodatkowych.
C. dodatkowe
poduszki i ręczniki kąpielowe.
D. dodatkowe
łóżko.
23. W
przedpokoju jednostki mieszkalnej najczęściej lokalizuje się:
A. stolik
nocny, sofę.
B. wbudowaną
szafę, wieszak z lustrem.
C. biurko,
stolik okolicznościowy.
D. fotel
wypoczynkowy, minibarek.
24. W
klasycznym minibarze w pokoju hotelowym nie powinno zabraknąć:
A. alkoholi,
napojów chłodzących, drobnych przekąsek.
B. napojów
gorących, tartinek, słonych przekąsek.
C. kawy,
herbaty, soków owocowych.
D. napojów
gorących i chłodzących, deserów lodowych.
25. Piasek
i błoto to zanieczyszczenia podłogi występujące najczęściej
A. w
restauracji hotelowej.
B. w
jednostce mieszkalnej.
C. w
holu recepcyjnym.
D. w
hotelowym SPA.
26. Drążki,
wieszaki, półki i szuflady stanowią wyposażenie wewnętrzne
A. regału.
B. kontuaru.
C. szafy
garderobianej.
D. kredensu
kuchennego.
27. Jednostka
mieszkalna bez progów, wyposażona w przyciski wzywające pomoc, przeznaczona
jest dla gościa
A. z
dziećmi.
B. biznesowego.
C. ze
zwierzętami.
D. niepełnosprawnego.
28.
Wskaż
zastosowanie stolika okolicznościowego w pokoju hotelowym.
A. Serwowanie
potraw i napojów.
B. Umieszczenie
walizki gościa.
C. Ustawienie
telewizora.
D. Prasowanie
odzieży.
29. Obsługa
techniczna hotelu, ze względu na bezpieczeństwo gości i personelu, powinna
regularnie dokonywać przeglądu
A. sprawności
urządzeń biurowych.
B. sprawności
urządzeń dźwigowych.
C. stanu
czystości w sanitariatach.
D. stanu
czystości w pokojach.
30. Który
z wymienionych typów pokoi ma podwyższony standard?
A. Single.
B. Superior.
C. Studio.
D. Duplex.
NUMER ZADANIA
|
ODPOWIEDZI
|
|||
1.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
2.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
3.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
4.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
5.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
6.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
7.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
8.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
9.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
10.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
11.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
12.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
13.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
14.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
15.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
16.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
17.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
18.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
19.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
20.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
21.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
22.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
23.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
24.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
25.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
26.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
27.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
28.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
29.
|
A
|
B
|
C
|
D
|
30.
|
A
|
B
|
C
|
D
|