TEMAT: Działalność ekologiczna zakładu
hotelarskiego.
Hotel jest dla środowiska naturalnego dużym
obciążeniem.
Wiąże się to ze sporym skoncentrowaniem i rotacją ludzi, środków
transportu, dużym zużyciem wody i energii elektrycznej, produkują ogromnych ilości odpadów i opakowań, znacznym
zrzutem ścieków.
1. Segregacja odpadów podstawowe
pojęcia.
magazynowanie odpadów jest to czasowe przetrzymywanie lub gromadzenie odpadów przed ich transportem, odzyskiem lub unieszkodliwianiem.
odpady są to
materiały i substancje stałe oraz ciekłe (z
wyjątkiem ścieków), powstające wskutek
działalności człowieka. Dzielą się na odpady przemysłowe i komunalne.
opady
komunalne to odpady powstające w gospodarstwach domowych.
odpady medyczne to
odpady powstające w związku z
udzielaniem świadczeń zdrowotnych
odpady niebezpieczne to
produkty substancje preparaty chemiczne zakwalifikowane jako bardzo toksyczne i rakotwórcze.
odpady ulegające biodegradacji są to takie odpady, które
ulegają rozkładowi
recykling jest to powtórne wykorzystanie substancji lub materiałów zawartych w
odpadach w procesie produkcyjnym w celu uzyskania substancji lub materiałów o
przeznaczeniu takim samym jak pierwotne lub innym.
składowisko odpadów to obiekt
budowlany przeznaczony do składowania odpadów. Jest miejscem składowania odpadów
komunalnych, nie przemysłowych. Powinno być zlokalizowane na terenie specjalnie do
tego przeznaczonym, gdzie przebieg składowania odpadów będzie pod kontrolą.
surowce wtórne to takie, które można poddać ponownemu
wykorzystaniu. Zalicza się do nich: szkło, papier, metale najczęściej puszki, plastyk.
utylizacja to wykorzystanie odpadów przemysłowych do dalszego przerobu
i produkcji z nich czegoś nowego
złe odpady zaliczamy do nich odpady niebezpieczne takie jak:
baterie (baterie zbiera się do specjalne w pojemniku punkt)
oleje hydrauliczne, smarowe, płyny hamulcowe
substancje i preparaty
chemiczne
przeterminowane leki i kosmetyki
akumulatory
lampy fluorescencyjne - świetlówki
odpady po lakiernicze
odpady elektroniczne
2. Segregacja odpadów
Do pojemnika koloru czerwonego wyrzucaj
tylko butelki tworzyw PET po napojach.
Nie wyrzucaj: innych odpadków z tworzyw
sztucznych
Do pojemnika koloru zielonego wrzucaj: butelki, słoiki i inne kolorowe i
białe opakowania szklane, bez zamknięcia i nakrętek.
Nie wrzucaj: termometrów, strzykawek, szkła okiennego, opakowań po lekarstwach, żarówek i świetlówek, szkła
kryształowego, ceramiki i porcelany.
Do pojemnika koloru białego wrzucaj: opakowania szklane, bezbarwne butelki z białego szkła, słoiki bez zamknięcia i
nakrętek.
Nie wrzucaj: opakowań po lekarstwach, termometrów, strzykawek, szkła
okiennego.
Do pojemnika koloru pomarańczowego wrzucaj: puszki aluminiowe po
napojach, jarzynach, folię aluminiową,
drobny złom, puszki z blachy stalowej, kapsle z
butelek.
Nie wyrzucaj: opakowań po napojach, puszek po lakierach, farbach i
olejach, baterii
Do pojemnika niebieskiego wrzucaj: makulaturę, gazety, czasopisma, prospekty, worki papierowe, katalogi, zużyte zeszyty, książki, koperty.
Nie wrzucaj: papieru zabrudzonego, zatłuszczonego, opakowań, które oprócz papieru zawierają
inne materiały na przykład tworzywa sztuczne i folie metalowe. Dotyczy to
głównie opakowań po sokach, mleku oraz innych produktach spożywczych.
3. Niektóre oznakowania umieszczane na opakowaniach:
ZADANIE:
Podpisz znaki: