Temat : Wywar mięsno - warzywny
Taki wywar gotujemy prawie tak samo jak wywar warzywny.
Wywar mięsno - warzywny nazywamy również bulionem.
Na początek zapraszam Was na film:
Aby ugotować wywar mięsno - warzywny potrzebna nam będzie:
WŁOSZCZYZNA
WODA I PRZYPRAWY - sól, pieprz (mielony lub w ziarenkach), liść laurowy, ziele angielskie
MIĘSO np: skrzydełka kurczaka, korpus, udko, żeberka wieprzowe....
1. Mięso płuczemy wkładamy do garnka i zalewamy wodą dodajemy przyprawy i gotujemy (od zagotowania przez ok. 20 min).
2. Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
( są zupy do których dodajemy warzywa w całości a później je wyjmujemy np. rosół, pomidorowa, barszcz czysty)
3. Po 20 minutach gotowania mięsa do garnka wkładamy warzywa i gotujemy aż wszystko będzie miękkie.
I mamy gotowy
wywar mięsno - warzywny!!!
Możemy go podać z makaronem jako rosół lub dodać do gotowania składnik główny i zrobić ulubioną zupę.
Temat: Zupy mleczne
Jedni je lubią inni nie. Ale są bardzo zdrowe.
Zupę mleczną jemy na śniadanie – są to raczej płatki zalane mlekiem.
Ale przecież możemy zrobić smaczną i zdrowszą zupę mleczną sami.
Najpopularniejsze zupy mleczne to:
1. Kasza manna na mleku
2. Zacierki
3. Owsianka
Aby takie zupy lepiej smakowały i ładnie wyglądały, możemy je ozdobić:
Posypką z kakao lub tartej czekolady,
Owocami np.: malinami, truskawkami, bananami itp.
Sokami owocowymi,
Bakaliami czyli np.: orzechami, rodzynkami, wiórkami kokosowymi itp.
Dżemami, powidłami, musami.