czwartek, 28 maja 2020

ZADANIE DLA KL. I (3godz.)

Temat: Obróbka wstępna jaj.



1. Budowa jaja.


2. Dezynfekcja jaj


pałeczki salmonelli


Salmonella jest  bakterią  wywołującą chorobę salmonellozy. Zarażenie się bakterią powoduje najczęściej wymioty, biegunki, ostre bóle brzucha, a nawet podwyższoną temperaturę. 
Człowiek może zarazić się bakterią salmonelli poprzez zainfekowana żywność. Są to zazwyczaj produkty, które skażone są odchodami zwierząt, zalicza się do nich mięso oraz jajka. 


Pałeczki Salmonelli znajdują się na powierzchni skorupek jaj.


Przed użyciem jaj należy umieścić je na specjalnym 
stanowisku przeznaczonym do ich obróbki wstępnej brudnej. 


Jaja należy umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem detergentu 
dokładnie opłukać pod bieżącą wodą a następnie poddać dezynfekcji jednym z najważniejszych podanych sposobów 

a. dezynfekcja termiczna wyparzanie -  jaja zanurzyć we 
wrzątku na około 10 sekund

b. dezynfekcja chemiczna - jaja zanurzyć w roztworach 
płynów dezynfekujących a następnie opłukać pod bieżącą wodą 

c. dezynfekcja promieniami UV -  jaja naświetlić w naświetlaczu zdezynfekowane jaja należy przełożyć do  czystego pojemnika i przechowywać w lodówce do czasu ich użycia. Jaj przeznaczonych do dłuższego przechowywania nie należy myć gdyż usuwa się naturalną otoczkę chroniącą przed mikroorganizmami.


3. Ocena świeżości jaj.



Bezpośrednio przed użyciem jaj należy ocenić ich świeżość. 
Stosuje się następne następujące metody oceny świeżości jaj:

A. próba wodna - jajko zanurzone w słonej wodzie jeżeli jest świeże to nie starsze utrzymuje się w roztworze najstarsze unosi się tępym końcem ku górze lub pływa po powierzchni 

B. wybicie jaja 




C.  prześwietlenie w owoskopie 






4. Jaja gotowane

5. Potrawy z jaj smażonych



Zadanie

Znajdź i przepisz do zeszytu definicje następujących pojęć:
1. dezynfekcja
2. detergenty

środa, 27 maja 2020

ZADANIE DLA KL. I


TEMAT: ZAGROŻENIA ZWIĄZANE Z PRACĄ W KUCHNI.

W czasie pracy kucharz narażony jest na wiele niebezpieczeństw.

Rany cięte – powstają od ostrych narzędzi nóż, szkło

Rany szarpane – powstają przez kontakt z tępymi narzędziami – przedmiotami o nierównych brzegach,

Stłuczenie -  powstaje w czasie upadku lub uderzenia o tępe krawędzie.


Złamanie – pęknięcie lub całkowite złamanie kości. Może być otwarte jeżeli dodatkowo uszkodzimy skórę.

Zwichnięcie – uszkodzenie torebki stawowej, kość przedostaje się poza staw.




Stłuczenie -  powstaje w czasie upadku lub uderzenia o tępe krawędzie.








Oparzenie – powstają w czasie kontaktu skóry z gorącym : tłuszczem, wodą, parą,środkami chemicznymi , prądem.




Porażenia prądem – przepływ energii elektrycznej przez tkanki organizmu. Może wystąpić zatrzymanie akcji serca i oddychania, utrata przytomności.











Zatrucie tlenkiem węgla – tlenek węgla to gaz powstający w czasie spalania. Nie ma zapachu, i trudno go wyczuć. Objawy : zawroty głowy, duszności osłabienie, wymioty, szum w uszach. Śmierć.
Narażone są pomieszczenia niewietrzone. (wentylacja)


Rodzaje zagrożeń występujące w produkcji żywności: 
1    
   1. Zagrożenia fizyczne (ciała obce):
A)     pochodzące z surowców np.: liście, gałęzie ziemia,

B)     dostające się do żywności w trakcie przygotowania potraw : szkło, metal, tworzywo sztuczne, części opakowań,

2                C)  dostające się do żywności w wyniku zaniedbań pracowników: biżuteria, guziki, włosy, itp,

             D) zagrożenia wprowadzane świadomie do żywności przez    personel.

2. Zagrożenia związkami chemicznymi:

a). naturalnie występujące w produktach np. solanina w ziemniakach (solanina barwi ziemniaki na zielono),

b). związki chemicznej ochrony roślin (pestycydy) i w produktach zwierzęcych (antybiotyki) i inne,
c). celowo dodawane do żywności są dozwolone w odpowiednich   dawkach ich przekroczenie jest szkodliwe,
d). przypadkowo dostające się do żywności : resztki środków dezynfekujących, myjących itp,
    e). pochodzące z żywności która pochodzi z terenów skażonych,
    f). dodawane świadomie.

3. Zagrożenia biologiczne:
    Pleśnie
    Bakterie
    Wirusy

wtorek, 26 maja 2020

ZADANIE DLA KL. III



TEMAT: Utrwalenie i poszerzenie wiadomości na temat 
zasad BHP prac w ogrodzie


Inne zasady BHP w ogrodzie
Zagrożenia:

Zalecane zasady BHP w ogrodzie:

           zaprószenie ognia podczas spalania resztek, palenia papierosów, grillowania)





           podczas palenia ognia należy zadbać o wszystkie środki ostrożności, włącznie z dostępem do wody. Niedopałki papierosów wyrzucajmy tylko w wyznaczone do tego celu miejsca


           uszkodzenia głowy podczas schylania się


           kiedy się po coś schylamy, upewnijmy się, że nie zahaczymy o nic głową, ani przy schylaniu ani przy podnoszeniu się

          szereg poważnych zagrożeń zdrowia związanych z niewłaściwym używaniem środków chemicznych i nawozów (zatrucia pokarmowe, astma, oparzenia, uszkodzenia oczu, skóry i wiele innych zagrożeń, nawet śmiertelnych) oraz zagrożenia dla środowiska (skażenie wody, zatrucia pszczół, zwierząt domowych)



           wszelkie środki chemiczne użytkujmy zgodnie z instrukcją, bezwzględne zabezpieczmy je przed zwierzętami i osobami postronnymi w tym dziećmi, stosujmy rękawice i masek ochronne. 


   
     zagrożenie życia i zdrowia przez wpadnięcie do kanalizacji, studni lub zbiornika wodnego

wszystkie otwory w ziemi (np. kanalizacyjne) solidnie zabezpieczmy, tak, aby nie było zagrożenia poluzowania lub przesunięcia się klapy. Zabezpieczmy też brzegi stawów czy sadzawek (obsunięcia ziemi, śliski brzeg)

    uszkodzenia ciała z powodu upadków


           z powierzchni chodników i tarasów usuwajmy mech i liście. Mogą one powodować upadek i tym samym uszkodzenia ciała (np. złamań)
           w kalosze, zabezpieczające stopy podczas różnych prac i niesprzyjającej pogody, zaopatrzyć powinien się każdy ogrodnik



Nawet przestrzegając powyższych zasad BHP w ogrodzie, starajmy się zadbać o to, aby w czasie wykonywania prac o większym ryzyku np. cięcie gałęzi z drabiny, była obecna druga osoba, która zapewni nam pierwszą pomoc w razie wypadku.




PAMIĘTAJCIE MOI DRODZY, DZISIAJ JEST....








ZADANIE NA DZISIAJ 

ZRÓBCIE WSZYSTKO ŻEBY WASZE MAMY BYŁY SZCZĘŚLIWE, UŚMIECHNIĘTE, DOCENIONE...


ZADANIE DLA KL III (2 godz.)

TEMAT:  Konserwacja sprzętu rekreacyjnego 1. Planując prace konserwacyjne i renowacyjne sprzętów rekreacyjnych i urządzeń należy: - ustalić...