1. Budowa jaja.
2. Dezynfekcja jaj
pałeczki salmonelli
Salmonella jest bakterią wywołującą chorobę salmonellozy. Zarażenie się bakterią powoduje najczęściej wymioty, biegunki, ostre bóle brzucha, a nawet podwyższoną temperaturę.
Człowiek może zarazić się bakterią salmonelli poprzez zainfekowana żywność. Są to zazwyczaj produkty, które skażone są odchodami zwierząt, zalicza się do nich mięso oraz jajka.
Pałeczki Salmonelli znajdują się na powierzchni skorupek jaj.
Przed użyciem jaj należy umieścić
je na specjalnym
stanowisku przeznaczonym do ich obróbki wstępnej brudnej.
Jaja należy umyć
w ciepłej wodzie z dodatkiem detergentu
dokładnie opłukać pod bieżącą wodą a
następnie poddać dezynfekcji jednym z najważniejszych podanych sposobów
a. dezynfekcja termiczna wyparzanie - jaja zanurzyć we
wrzątku na około 10 sekund
b. dezynfekcja chemiczna - jaja zanurzyć w roztworach
płynów dezynfekujących a następnie opłukać pod bieżącą wodą
c. dezynfekcja promieniami UV - jaja naświetlić w naświetlaczu zdezynfekowane jaja należy przełożyć do czystego pojemnika i przechowywać w lodówce do czasu ich użycia. Jaj
przeznaczonych do dłuższego przechowywania nie należy myć gdyż usuwa się
naturalną otoczkę chroniącą przed mikroorganizmami.
3. Ocena świeżości jaj.
Bezpośrednio przed
użyciem jaj należy ocenić ich świeżość.
Stosuje się następne następujące
metody oceny świeżości jaj:
A. próba wodna - jajko zanurzone w słonej
wodzie jeżeli jest świeże to nie starsze utrzymuje się w roztworze najstarsze
unosi się tępym końcem ku górze lub pływa po powierzchni
B. wybicie jaja
C. prześwietlenie w owoskopie
4. Jaja gotowane
5. Potrawy z jaj smażonych
Zadanie
Znajdź i przepisz do zeszytu definicje następujących pojęć:
1. dezynfekcja
2. detergenty