czwartek, 18 czerwca 2020

ZADANIE DLA KL. I (3 godz.)

 TEMAT: Wywary i zupy cd.

   Wywary to półprodukty otrzymywane przez gotowanie rozdrobnionych warzyw, owoców, grzybów, kości lub mięsa. Wszystkie wymiary należy po ugotowaniu przecedzić. 
    Stanowią one podstawę do produkcji zup i sosów.

Składnik główny zupy decyduje o jej smaku, aromacie i barwie. Nazwa  najczęściej pochodzi od głównego składnika na przykład ogórków w zupie ogórkowej, pomidorów w zupie pomidorowej. Główny składnik mogą stanowić: warzywa, owoce, grzyby, kasze, ryby, ser lub mięso ( zupa gulaszowa )

Żeby ugotować zupę musimy mieć:

                      ZUPA OGÓRKOWA =







    +








             wywar               +             składnik główny
                                                 (ogórki kiszone) 

BARSZCZ CZERWONY =

   +

        wywar               +           składnik główny

                                             (buraczki czerwone)

GRZYBOWA =



+







wywar               +          składnik główny 
                                              (pieczarki lub inne grzyby)



Aby ugotować wywar warzywny potrzebna nam będzie: 

WŁOSZCZYZNA


WODA I PRZYPRAWY - sól, pieprz (mielony lub w ziarenkach), liść laurowy, ziele angielskie
ŁYŻKA OLEJU


1. Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
( są zupy do których dodajemy warzywa w całości a później je wyjmujemy) 
2. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa.
3. Po kilku minutach smażenia dolewamy wodę dodajemy przyprawy.

Po ugotowaniu warzyw mamy 
wywar warzywny!!!

Przeczytaj jak zrobić zupę?

4. Po ok. 10 minutach gotowania dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę 
(oraz składniki główne, które muszą się dłużej gotować, takie jak:
kalafior będzie kalafiorowa
brokuł będzie brokułowa... 
 i gotujemy, aż warzywa będą miękkie).

Teraz wystarczy dodać składnik główny, którego nie musimy gotować do miękkości:
- przecier pomidorowy - będzie pomidorowa.
- starte ogórki kiszone - będzie ogórkowa.
- posiekany koperek - będzie koperkowa.
Na sam koniec dodajemy
PODPRAWĘ :
2 łyżki śmietany
trochę zimnej wody
1 łyżka mąki
Wszystkie składniki rozrabiamy rózgą i wlewamy do garnka.

PAMIĘTAJCIE ABY SPRÓBOWAĆ  I DOPRAWIĆ DO SMAKU!

Przyprawy do zup: sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, majeranek, cukier, kwas cytrynowy, czosnek, zielona pietruszka, koperek, pieprz ziarnisty.   

Zieloną pietruszkę i koperek dodaje się w chwili porcjowania zupy.

Do zup słodkich stosuje się miód, cynamon, goździki, wanilię, miętę i melisę.




środa, 17 czerwca 2020

ZADANIE DLA KL. I (3 godz)


TEMAT: Składniki pokarmowe i ich podział.


Do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania naszego organizmu 
potrzebujemy pożywienia dostarczanego z zewnątrz.



1. Składniki pokarmowe: 

białka,






PRODUKTY DOSTARCZAJĄCE NAM BIAŁKO






tłuszcze, 











PRODUKTY  TŁUSZCZOWE












cukry (węglowodany),





PRODUKTY DOSTARCZAJĄCE NAM WĘGLOWODANÓW









składniki mineralne, 




witaminy,

woda, 

























inne - BŁONNIK I PEKTYNY to cukry nieprzyswajalne przez organizm, są składnikiem niezbędnym w pożywieniu. 

pożywienie dla organizmu jest źródłem:

1.  Składników do budowy i odbudowy komórek i tkanek : składniki mineralne i białko.





SKŁADNIKI BUDULCOWE





2. Składników do wytwarzania energii: tłuszcze, węglowodany, białka.





SKŁADNIKI ENERGETYCZNE






3. Składników regulujących przemiany zachodzące w organizmie: składniki mineralne, witaminy.




SKŁADNIKI REGULUJĄCE






 4. Woda jest niezbędna do procesów życiowych jest to składnik występujący w naszym organizmie w największych ilościach.

wtorek, 16 czerwca 2020

ZADANIE DLA KLASY III (4 godz.)


TEMAT: Prace pomocnicze wykonywane w otoczeniu hotelu

1. Otoczenie obiektu hotelarskiego. 
Otoczenie eksploatacyjne to teren przyległy do hotelu, na którym znajdują się urządzenia potrzebne do właściwego funkcjonowania całego obiektu.
Otoczenie hotelu może być rozbudowane o tereny wyposażone w: 
elementy zespołu rekreacyjno - wypoczynkowego,
elementy zespołu handlowo-usługowego,
obiekty gastronomiczne. 

2.Na otoczenie hotelu składają się elementy: 






dojazd i drogi wewnętrzne,


podjazdy i parkingi,






myjnia, warsztat samochodowy (w przypadku moteli)


zieleń (skwery, trawniki, parki), oświetlenie, mała architektura (np. altanki),

drogi pożarowe,
zaplecze gospodarcze, strefa dostaw,
mała gastronomia kawiarnie, ogródki piwne,

zaplecze sportowo-rekreacyjne (korty tenisowe, boiska baseny)

 2. Czynności porządkowe w otoczeniu hotelu 

Zakres prac pielęgnacyjnych i porządkowych terenów zewnętrznych obejmuje:

A) codziennie sprzątasz dzienny sprzątanie na zewnątrz budynków: zachowanie czystości na terenie posesji, jak również na przynależnych chodnikach, schodach wejściowych, poprzez zamiatanie, zbieranie śmieci, mycie ciśnieniowe, zamiatanie parkingów, dróg dojazdowych, opróżnianie koszy na śmieci. 

B) pielęgnowanie terenów zielonych:
sianie trawy, koszenie, grabienie i wywóz,











chemiczne zwalczanie chwastów na trawnikach, 

rekultywacja trawników, 
przycinanie żywopłotów,
 
grabienie wywożenie liści, 
cięcie sanitarne drzew i krzewów - prześwietlanie,

nasadzenie roślin jednorocznych oraz drzew i krzewów,
okopywanie krawężników, 


likwidacja kretowisk,
utrzymanie zieleni w dobrej kondycji poprzez nawożenie, podlewanie i ochronę chemiczną przed szkodnikami i chorobami.

3. W ramach usuwania skutków zimy: 
odśnieżanie parkingów, dróg dojazdowych i chodników,











zabezpieczenie terenu mieszanką piaskowo - solną (lub innymi metodami),
odladzanie,
usuwanie oblodzeń z dachów.









Okesowo wykonuje się następujące prace porządkowe:

 czyszczenie elewacji oraz pracę na wysokościach,

wykonywanie gruntownych porządków,

sprzątanie po remontach,

uszczelnianie podłóg półporowatych z drewna, korka, kamienia czy betonu,

konserwacja i ochrona podłóg półporowatych o nawierzchniach z tworzyw sztucznych,

 konserwacja podłóg nie porowatych takich jak lastriko marmur, granit.

4. Środki czystości oraz środki chemiczne stosowane podczas prac gospodarczych na terenie hotelowym:

Dyspergenty są to środki gruntujące i zabezpieczające posadzki o strukturze polimerowej. 

Środki do mycia gruntowego są to silne preparaty, które bez trudu rozpuszczają złogi mydła, kamień wapienny, rdzę, stare powłoki polimerów.

Środki pielęgnujące są to środki codziennego mycia na bazie wosku, alkoholu, polimerów. 

Środki dezynfekcyjne środki do czyszczenia sanitariatów.

ZADANIE DLA KL III (2 godz.)

TEMAT:  Konserwacja sprzętu rekreacyjnego 1. Planując prace konserwacyjne i renowacyjne sprzętów rekreacyjnych i urządzeń należy: - ustalić...