TEMAT: Wywary i zupy cd.
Wywary to półprodukty otrzymywane przez gotowanie rozdrobnionych warzyw, owoców, grzybów, kości lub mięsa. Wszystkie wymiary należy po ugotowaniu przecedzić.
Stanowią one podstawę do produkcji zup i sosów.
Składnik główny zupy decyduje o jej smaku, aromacie i barwie. Nazwa najczęściej pochodzi od głównego składnika na przykład ogórków w zupie ogórkowej, pomidorów w zupie pomidorowej. Główny składnik mogą stanowić: warzywa, owoce, grzyby, kasze, ryby, ser lub mięso ( zupa gulaszowa )
Żeby ugotować zupę musimy mieć:
ZUPA OGÓRKOWA =
wywar + składnik główny
(ogórki kiszone)
+
wywar + składnik główny
(buraczki czerwone)
(ogórki kiszone)
BARSZCZ CZERWONY =
+
wywar + składnik główny
(buraczki czerwone)
GRZYBOWA =
wywar + składnik główny
(pieczarki lub inne grzyby)
Aby ugotować wywar warzywny potrzebna nam będzie:
WŁOSZCZYZNA
WODA I PRZYPRAWY - sól, pieprz (mielony lub w ziarenkach), liść laurowy, ziele angielskie
ŁYŻKA OLEJU
1. Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
( są zupy do których dodajemy warzywa w całości a później je wyjmujemy)
2. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa.
3. Po kilku minutach smażenia dolewamy wodę dodajemy przyprawy.
Po ugotowaniu warzyw mamy
wywar warzywny!!!
Przeczytaj jak zrobić zupę?
4. Po ok. 10 minutach gotowania dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę
(oraz składniki główne, które muszą się dłużej gotować, takie jak:
kalafior będzie kalafiorowa
brokuł będzie brokułowa...
i gotujemy, aż warzywa będą miękkie).
Teraz wystarczy dodać składnik główny, którego nie musimy gotować do miękkości:
- przecier pomidorowy - będzie pomidorowa.
- starte ogórki kiszone - będzie ogórkowa.
- posiekany koperek - będzie koperkowa.
Na sam koniec dodajemy
PODPRAWĘ :
2 łyżki śmietany
trochę zimnej wody
1 łyżka mąki
Wszystkie składniki rozrabiamy rózgą i wlewamy do garnka.
PAMIĘTAJCIE ABY SPRÓBOWAĆ I DOPRAWIĆ DO SMAKU!
Przyprawy do zup: sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, majeranek, cukier, kwas cytrynowy, czosnek, zielona pietruszka, koperek, pieprz ziarnisty.
Zieloną pietruszkę i koperek dodaje się w chwili porcjowania zupy.
Do zup słodkich stosuje się miód, cynamon, goździki, wanilię, miętę i melisę.
Zieloną pietruszkę i koperek dodaje się w chwili porcjowania zupy.
Do zup słodkich stosuje się miód, cynamon, goździki, wanilię, miętę i melisę.