Temat: Maszyny i urządzenia stosowane w
produkcji gastronomicznej
1. Maszyny stosowane w gastronomii pozwalają na:
- zmniejszenie
uciążliwości pracy,
- skrócenie czasu procesu technologicznego,
- ograniczanie strat surowców i zmniejszenie ilości
odpadów,
- rozszerzenie
asortymentu potraw i uzyskanie lepszych wyników produkcji.
2.Czynności obsługi maszyn i urządzeń:
- uruchomienie maszyny / urządzenia,
- załadunek
surowców,
- regulowanie
parametrów pracy,
- zatrzymanie
maszyny urządzenia,
- wyładunek.
Obejrzyj film pokazujący wyżej wymienione czynności
3.Codzienna obsługa techniczna:
- mycie,
- czyszczenie,
- kontrola stanu technicznego,
- regulacja,
- okresowe przeglądy techniczne.
W każdym zakładzie gastronomicznym powinny znajdować
się
instrukcje obsługi maszyn i urządzeń.
Powinny one zawierać:
- fazy tych
procesów,
- częstotliwość procesów,
- rodzaj środków myjących i dezynfekujących oraz ich
stężenie,
- sposób suszenia umytych powierzchni,
- sposób przeprowadzenia procesów
Macie urządzeń i maszyn można
przeprowadzać
po
odłączeniu ich od zasilania prądem elektrycznym.
Każda osoba (uczeń, pracownik) przed
przystąpieniem do
obsługi maszyn i urządzeń
gastronomicznych powinien odbyć szkolenie z
instruktażem z zakresu bezpieczeństwa i
higieny pracy BHP.
4. Zasady BHP
podczas obsługi maszyn i
urządzeń do obróbki wstępnej surowców:
- maszyny instaluje uprawnione elektryk,
- maszyny muszą być podłączone do gniazda
elektrycznego z
uziemieniem lub zerowaniem,
- przed
przystąpieniem do pracy sprawdzić: kompletność
wszystkich urządzeń i maszyn,
obecność i stan pokryw i osłon zabezpieczających,
- zwrócić uwagę na sprawność wyłączników,
- w czasie pracy maszyn nie wkładać do nich rąk,
- sprawdzić
stan powierzchni części roboczych,
- maszyn do rozdrabniania nie podłączać do sieci
elektrycznej
przed jej zmontowaniem,
- nie zdejmować osłon zabezpieczających podczas pracy,
KRAJALNICA Z OSŁONĄ
ZABEZPIECZAJĄCĄ
- nie przesuwać ręcznie produktów w komorze roboczej,
używać
popychacza,
- podczas
stosowania krajalnic i maszyn rozdrabniający zachować
szczególną ostrożność,
- nie zostawiać pracujących maszyn bez dozoru,
- maszyny i
urządzenia czyścić tylko i wyłącznie po odłączeniu
ich od prądu,
- nie dokonywać
samodzielnych napraw.