czwartek, 26 marca 2020

ZAD. DLA KL. I

Temat: OZNAKOWANIA USŁUG GASTRONOMICZNYCH

(BO)   Bed Only

Tylko łóżko bez wyżywienia.


(RO) Room Only

Tylko pokój.


(BB)  Bed &Berakfast

Łóżko i śniadanie.



(HB)   Half Board


Wyżywienie składające się z dwóch posiłków – śniadania oraz obiadu, który podawany jest w zależności od kultury danego kraju. Może to być pora podobna do tej kiedy zwykle podaje się danie obiadowe w Polsce (13-15) lub w późniejszych godzinach ok 17-19 obiadokolacja.


(FB)  Full Board


Pełne wyżywienie.

(AI)   All Inclusive


Wszystko w cenie: 3 posiłki, napoje, czasem napoje alkoholowe, przekąski.


Super All Inclusive

Czasem spotykana kategoria. Jest to rozszerzenie (Al). W cenie dodatkowe alkohole importowane, całą dobę dostęp do kilku restauracji.


(AP) American Plan lub
(FAP) Full American Plan


Taryfa z pełnym wyżywieniem.

(EP) European Plan

Taryfa obejmująca tylko cenę za pokój


(FP) Full Pension

Termin oznacza, że w ofercie znajduje się pełne wyżywienie: śniadanie, obiad i kolacja.


(HP) Half Pension

Pakiet w którego ofercie znajdują się 2 posiłki dziennie: śniadanie i obiadokolacja.


(RR)

Pakiet zawierający cenę tylko za nocleg bez wyżywienia.


Przepiszcie informacje do zeszytu lub na kartkę. Proszę zadawajcie pytania jeżeli coś jest niejasne. Jeżeli wszystko ok. zapraszam do nauki na pamięć tych oznakowań.

środa, 25 marca 2020

Zadanie dla kl. III

Temat: Pielęgnacja roślin pokojowych w hotelach.

Sukces w uprawie roślin pokojowych zależy od zapewnienia im właściwych warunków wegetacji, czyli doborze odpowiedniego miejsca i właściwej pielęgnacji: podlewania, nawożenia i zwalczania szkodników.

1.    Wpływ na odpowiedni rozwój rośliny pokojowej mają:
·       światło - rośliny mają różne wymagania, co do ilości światła. W bardzo jasnych miejscach ustawia się kaktusy oraz rośliny o liściach mięsistych (sansewieria, aloes). W świetle rozproszonym dobrze rosną rośliny o dużych liściach (anturium, fatsja),  rośliny o liściach skórzastych ( figowce, hojnie )oraz rośliny z białymi lub żółtymi wzorami na liściach (zielistka szeflera).  W cieniu ustawia się paprocie, palmy, bluszcze i begonie.
·       temperatura - większość roślin lubi umiarkowanym temperaturę pokojową. Gdy temperatura jest zbyt wysoka liście roślin żółkną i opadają, a końcówki ich pędów usychają. Zbyt niska temperatura nie odpowiada roślinom tropikalnym, ponieważ więdną i bledną.
·       Podlewanie - ilość zużytej wody zależy od typu rośliny i miejsca, w którym stoi. Sukulenty i kaktusy nie lubią zbyt  obfitego podlewania. Obficie podlewa się rośliny o dużych liściach. Częstość podlewania zależy również od miejsca, w którym stoją rośliny w miejscach ciepłych i jasnych podlewa się częściej a w chłodnych rzadziej.

Zadanie domowe
1.    Przepisz notatkę do zeszytu .
2.    Przeczytaj notatkę uważnie i poszukaj w Internecie ilustracji wymienionych w notatce roślin. Ilustracje z podpisami prześlij mi.
3.    Określ jakich warunków potrzebują te rośliny aby właściwie wzrastać.
4.    Opisz jaką rolę spełniają rośliny doniczkowe w hotelu. (twoje własne przemyślenia)

Zadania dla kl. I



Room service


Podawanie posiłków gościom do pokoju.

Catering

Obsługa gastronomiczna przyjęć, imprez, bankietów i konferencji.


Szwedzki stół

Goście wybierają posiłki z wystawionych półmisków.


Lobby

Przedsionek, często, hol hotelowy gdzie znajdują się zakłady gastronomiczne.


Lunch

To posiłek jedzony w środku dnia odpowiednik naszego obiadu.


Brunch


To połączenie śniadania i obiadu podawany między 10:00 – 15:00.

Aerican breakfast 
(AB)

Śniadanie : kawa lub herbata, wędliny, jajka, sery, sok tosty.


Continental breakfast (CB)

Śniadanie: kawa, herbata, pieczywo, masło dżem.

W ramach przypomnienia i poszerzenia informacji proszę się nauczyć na pamięć tych definicji. Przypominam, że jutro do g. 10:00 czekam na zdjęcia waszego CB :)))
Ja również sobie takie śniadanko zrobię!!!

ZADANIE DLA KL III (2 godz.)

TEMAT:  Konserwacja sprzętu rekreacyjnego 1. Planując prace konserwacyjne i renowacyjne sprzętów rekreacyjnych i urządzeń należy: - ustalić...