Temat: OZNAKOWANIA
USŁUG GASTRONOMICZNYCH
(BO) Bed Only
|
Tylko łóżko bez wyżywienia.
|
(RO)
Room
Only
|
Tylko pokój.
|
(BB)
Bed &Berakfast
|
Łóżko i śniadanie.
|
(HB) Half Board
|
Wyżywienie składające się z dwóch posiłków – śniadania oraz obiadu, który
podawany jest w zależności od kultury danego kraju. Może to być pora podobna
do tej kiedy zwykle podaje się danie obiadowe w Polsce (13-15) lub w
późniejszych godzinach ok 17-19 obiadokolacja.
|
(FB) Full Board
|
Pełne wyżywienie.
|
(AI) All Inclusive
|
Wszystko w
cenie: 3 posiłki, napoje, czasem napoje alkoholowe, przekąski.
|
Super
All Inclusive
|
Czasem
spotykana kategoria. Jest to rozszerzenie (Al). W cenie dodatkowe alkohole importowane,
całą dobę dostęp do kilku restauracji.
|
(AP)
American Plan lub
(FAP)
Full American Plan
|
Taryfa z
pełnym wyżywieniem.
|
(EP)
European Plan
|
Taryfa
obejmująca tylko cenę za pokój
|
(FP)
Full Pension
|
Termin
oznacza, że w ofercie znajduje się pełne wyżywienie: śniadanie, obiad i
kolacja.
|
(HP)
Half Pension
|
Pakiet w
którego ofercie znajdują się 2 posiłki dziennie: śniadanie i obiadokolacja.
|
(RR)
|
Pakiet
zawierający cenę tylko za nocleg bez wyżywienia.
|
Przepiszcie informacje do zeszytu lub na kartkę. Proszę zadawajcie pytania jeżeli coś jest niejasne. Jeżeli wszystko ok. zapraszam do nauki na pamięć tych oznakowań.