czwartek, 30 kwietnia 2020

ZADANIE DLA KL. I (2 godziny)

Temat: ZAKŁADY GASTRONOMICZNE TYPU UZUPEŁNIAJĄCEGO.

1.        KAWIARNIA, CAFETERIA









Lokale z obsługą kelnerską, gdzie podawane są głównie kawa i napoje na bazie kawy oraz inne napoje bezalkoholowe. W kawiarniach serwuje się również desery oraz czasami napoje alkoholowe o zawartości alkoholu do 18%.

2.        CUKIERNIA


LOKAL Z OBSŁUGĄ KELNERSKĄ GDZIE PODAWANE SĄ GŁÓWNIE DANIA DESEROWE I NAPOJE BEZALKOHOLOWE ZIMNE I GORĄCE.

3.        WINIARNIE, PIWIARNIE, MIODOSYTNIA


Zakłady z obsługą kelnerską zapewniające możliwość kulturalnego spożywania tych napojów. Podaje się tam również przekąski, desery.

4.         BAR HERBACIANY /KAWOWY/ CUKIERNICZY


Podaje się tam napoje na bazie kawy, herbaty, czekolady, kakao. Podaje się tam również wyroby cukiernicze.

5.        LOBBY BAR

Zakłady gastronomiczne w hotelach usytuowane w holu recepcyjnym.  Serwują różnego
rodzaju napoje zimne i gorące, desery, drobne przekąski. Obowiązuje obsługa barmańska.

6.        POOL BAR












Zakład gastronomiczny usytuowany przy basenie hotelowym. Zakres działania taki sam jak w lobby barze. Ze względu na bezpieczeństwo napoje i dania podaje się w jednorazowych naczyniach.

7.        PUNKTY GASTRONOMICZNE
Zakłady jednoasortymentowe oraz samoobsługowe, które prowadzą sprzedaż na wynos.
A.      SMAŻALNIE

B.      LODZIARNIE


C.      BUFETY


ZADANIE
Uczymy się do sprawdzianu. Te ćwiczenia Wam pomogą.

Wpisz właściwe nazwy łóżek hotelowych

NAZWA
OPIS , WYMIARY
Standardowe o wymiarach 90x200cm
Dwa pojedyncze łóżka
Miejsce do spania w wagonie sypialnym. Często składane.
Dostawka chowana lub składana w szafie lub w ścianie.
140 x200cm
153 x 203 cm
183 x 203 cm
Podwójne łóżko połączone wspólnym zagłówkiem. 203 x 208cm
Kanapa z oparciem z tyłu i po bokach. Sofa w dzień łóżko w nocy.
Stosowane w hostelach, schroniskach itp.


Składane i ruchome łóżko, kiedy jest złożone może być przesuwane na rolkach i służyć jako mebel do siedzenia.


Uzupełnij brakujące skróty lub definicje.

Skróty oznaczeń pokoi hotelowych:

1. SGL -


2.                        Małżeński (z angielskiego: double, podwójny) – tak oznacza się pokój dwuosobowy. Przy tym skrócie możemy spodziewać się łóżka podwójnego czyli tak zwanego: małżeńskiego.



3. TWIN – 




4. TPL lub TRPL (Triple) - 




5.                      – Czwórka, jest to pokój przeznaczony dla czterech osób, często posiadający jedno łóżko małżeńskie (podwójne) i dwa osobne

MIŁYCH I ZDROWYCH ŚWIĄT MAJOWYCH!!!!
TAK BYŁO ROK TEMU I TAK PIĘKNIE BĘDZIE ZA ROK!







środa, 29 kwietnia 2020

ZADANIE DLA KL. I



Temat: Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego

UKŁAD FUNKCJONALNY – wzajemne połączenia między pomieszczeniami w zakładzie gastronomicznych. Układ ten uwzględnia relacje związane z :
- produkcją,
- ruchem pracowników,
                                                                    - ruchem konsumentów,
- ruchem towarów.

RODZAJE ZAKŁADÓW GASTRONOMICZNYCH:

1.             ZAKŁADY TYPU ŻYWIENIOWEGO:

A.      RESTAURACJA

Zakład gastronomiczny z obsługą kelnerską. Każda potrawa przygotowywana jest na zamówienie. Dodatkowo podaje się  tam gościom napoje zimne i gorące, wyroby cukiernicze, alkohole….


B.      BAR UNIWERSALNY

Lokal z samoobsługą gdzie podaje się dania barowe (bigosik J, grochóweczka J , kiełbaska z rusztu J)))


C.      JADŁODAJNIA

OBIEKT Z OBSŁUGĄ KELNERSKĄ SERWUJĄCY POTRAWY UPRZEDNIO UGOTOWANE, WCHODZĄCE W SKŁAD CAŁODZIENNEGO WYŻYWIENIA . Serwuje się tam również napoje bezalkoholowe.


D.      BAR SZYBKIEJ OBSŁUGI

Lokal serwujący tanie dania przygotowane przemysłowo, napoje bezalkoholowe, wyroby ciastkarskie. Nie świadczy usług kelnerskich.


E.       BISTRO

Lokal z obsługą bufetowo – kelnerską, który oferuje usługi żywieniowe w ograniczonym zakresie, ale o wysokim standardzie. Podaje się tu: przekąski zimne i gorące przygotowane zazwyczaj w obecności klienta, napoje zimne i gorące bezalkoholowe.


F.        BAR PRZEKĄSKOWY

Zakład z samoobsługą lub obsługą barmańską. Podaje się tu: kanapki, przekąski zimne i gorące typu barowego, wyroby cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe.

Moi drodzy! 
Przechodzimy dalej i trochę porozmawiamy o gastronomii.
Z poprzednich tematów znajdujących się na blogu będzie teścik za tydzień w środę. Wasze zadanie na ten tydzień: 
nauczyć uczyć się porządnie na sprawdzian. 
Powodzenia!

wtorek, 28 kwietnia 2020

ZADANIE DLA KL. III


TEMAT: Narzędzia stosowane w ogrodnictwie


Nożyce ręczne są odpowiednie do kształtowania z roślin w różne formy i przycinania żywopłotów formowanych. Przydadzą się także do precyzyjnego cięcia iglaków. Nożyce ręczne wystarczą do formowania żywopłotu o niewielkich rozmiarach jednak wraz z jego wzrostem mogą być niewystarczające.
 


                        


 Nożyce elektryczne umożliwiają łatwiejsze i mniej czasochłonne formowanie pojedynczych roślin w geometryczne kształty.
·         nożyce dwustronne-  zęby tnące znajdują po obydwu stronach. Pozwalają na wykonywanie ruchów w przód i wstecz przeznaczone są do strzyżenia żywopłotów do wysokości klatki piersiowej człowieka.

·          nożyce jednostronnych - zęby tnące znajdują się tylko po jednej stronie.



Nożyce na wysięgniku do przycinania żywopłotu na dużej wysokości umożliwiają pracę bez konieczności korzystania z drabiny.


 Sekatory stosowane do przycinania krzewów.
·         ręczne - najlepsze do iglaków.


·         elektryczne i spalinowe - umożliwiają szybką pracę. Polecane są dla osób, które mają doświadczenie w pracy z tymi narzędziami, można nimi łatwo zniszczyć krzew lub skaleczyć się.

Kosiarka trawnikowa używana do koszenia trawników w ogródkach, parkach, polach golfowych tenisowych i tym podobne. Kosiarki mogą skoszoną trawę zbierać do kosza lub wyrzucać na skoszony teren (wymaga to wtedy grabienia). Niektóre z nich dodatkowo rozdrabniająca skoszoną trawę a także mogą napowietrzać trawnik.

Ze względu na napęd dzielą się na:

·         ręczne - pchane przez człowieka,

·         elektryczne (w tym akumulatorowe),

·          spalinowe dwu lub czterosuwowe.


Ze względu na sposób poruszania się dzielą się na:
·         pchane ręcznie,
·         samojezdne w tym kosiarki traktorowe,

·          poduszkowe, niemające kółek jezdnych, unoszące się na poduszce powietrznej, idealne na nierównym terenie,

·          automatyczne nie wymagają ingerencji człowieka, na baterie słoneczne lub akumulator, potrafią samodzielnie poruszać się i kosić wyznaczony obszar.




 Kosa elektryczna (dokaszarka) urządzenie służące do koszenia miejsc niedostępnych dla kosiarki. Dokaszarka może być spalinowa lub elektryczna.

 Inny sprzęt ręczny do pracy w ogrodzie







Opryskiwacz









taczka








Ręczne narzędzia ogrodowe
Motyka ogrodnicza - narzędzie złożone do spulchniania gleby, wycinania chwastów, kopania dołków oraz rozwijania brył ziemi.

Pazurki służą do spulchniania gleby.
 Łopatka ogrodnicza narzędzie służące do sadzenia i pielęgnacji sadzonek oraz roślin w doniczkach.


Pikownik ogrodowy jest narzędziem służącym do robienia otworów w ziemi dla sadzonek.

 Grabie do grabienia liści.

 Grabie do grabienia, wyrównywania, wzruszenia gleby.


 Łopata ogrodowa służy do wykopywania ziemi, wykopywania chwastów, sadzenia dużych roślin.



Szpadel służy do kopania i rozbijania grud ziemi oraz zwalczania chwastów.

ZADANIE DLA KL III (2 godz.)

TEMAT:  Konserwacja sprzętu rekreacyjnego 1. Planując prace konserwacyjne i renowacyjne sprzętów rekreacyjnych i urządzeń należy: - ustalić...