czwartek, 26 marca 2020

ZAD. DLA KL. I

Temat: OZNAKOWANIA USŁUG GASTRONOMICZNYCH

(BO)   Bed Only

Tylko łóżko bez wyżywienia.


(RO) Room Only

Tylko pokój.


(BB)  Bed &Berakfast

Łóżko i śniadanie.



(HB)   Half Board


Wyżywienie składające się z dwóch posiłków – śniadania oraz obiadu, który podawany jest w zależności od kultury danego kraju. Może to być pora podobna do tej kiedy zwykle podaje się danie obiadowe w Polsce (13-15) lub w późniejszych godzinach ok 17-19 obiadokolacja.


(FB)  Full Board


Pełne wyżywienie.

(AI)   All Inclusive


Wszystko w cenie: 3 posiłki, napoje, czasem napoje alkoholowe, przekąski.


Super All Inclusive

Czasem spotykana kategoria. Jest to rozszerzenie (Al). W cenie dodatkowe alkohole importowane, całą dobę dostęp do kilku restauracji.


(AP) American Plan lub
(FAP) Full American Plan


Taryfa z pełnym wyżywieniem.

(EP) European Plan

Taryfa obejmująca tylko cenę za pokój


(FP) Full Pension

Termin oznacza, że w ofercie znajduje się pełne wyżywienie: śniadanie, obiad i kolacja.


(HP) Half Pension

Pakiet w którego ofercie znajdują się 2 posiłki dziennie: śniadanie i obiadokolacja.


(RR)

Pakiet zawierający cenę tylko za nocleg bez wyżywienia.


Przepiszcie informacje do zeszytu lub na kartkę. Proszę zadawajcie pytania jeżeli coś jest niejasne. Jeżeli wszystko ok. zapraszam do nauki na pamięć tych oznakowań.

1 komentarz:

ZADANIE DLA KL III (2 godz.)

TEMAT:  Konserwacja sprzętu rekreacyjnego 1. Planując prace konserwacyjne i renowacyjne sprzętów rekreacyjnych i urządzeń należy: - ustalić...