środa, 29 kwietnia 2020

ZADANIE DLA KL. I



Temat: Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego

UKŁAD FUNKCJONALNY – wzajemne połączenia między pomieszczeniami w zakładzie gastronomicznych. Układ ten uwzględnia relacje związane z :
- produkcją,
- ruchem pracowników,
                                                                    - ruchem konsumentów,
- ruchem towarów.

RODZAJE ZAKŁADÓW GASTRONOMICZNYCH:

1.             ZAKŁADY TYPU ŻYWIENIOWEGO:

A.      RESTAURACJA

Zakład gastronomiczny z obsługą kelnerską. Każda potrawa przygotowywana jest na zamówienie. Dodatkowo podaje się  tam gościom napoje zimne i gorące, wyroby cukiernicze, alkohole….


B.      BAR UNIWERSALNY

Lokal z samoobsługą gdzie podaje się dania barowe (bigosik J, grochóweczka J , kiełbaska z rusztu J)))


C.      JADŁODAJNIA

OBIEKT Z OBSŁUGĄ KELNERSKĄ SERWUJĄCY POTRAWY UPRZEDNIO UGOTOWANE, WCHODZĄCE W SKŁAD CAŁODZIENNEGO WYŻYWIENIA . Serwuje się tam również napoje bezalkoholowe.


D.      BAR SZYBKIEJ OBSŁUGI

Lokal serwujący tanie dania przygotowane przemysłowo, napoje bezalkoholowe, wyroby ciastkarskie. Nie świadczy usług kelnerskich.


E.       BISTRO

Lokal z obsługą bufetowo – kelnerską, który oferuje usługi żywieniowe w ograniczonym zakresie, ale o wysokim standardzie. Podaje się tu: przekąski zimne i gorące przygotowane zazwyczaj w obecności klienta, napoje zimne i gorące bezalkoholowe.


F.        BAR PRZEKĄSKOWY

Zakład z samoobsługą lub obsługą barmańską. Podaje się tu: kanapki, przekąski zimne i gorące typu barowego, wyroby cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe.

Moi drodzy! 
Przechodzimy dalej i trochę porozmawiamy o gastronomii.
Z poprzednich tematów znajdujących się na blogu będzie teścik za tydzień w środę. Wasze zadanie na ten tydzień: 
nauczyć uczyć się porządnie na sprawdzian. 
Powodzenia!

4 komentarze:

ZADANIE DLA KL III (2 godz.)

TEMAT:  Konserwacja sprzętu rekreacyjnego 1. Planując prace konserwacyjne i renowacyjne sprzętów rekreacyjnych i urządzeń należy: - ustalić...