Temat: Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego
UKŁAD FUNKCJONALNY – wzajemne połączenia między
pomieszczeniami w zakładzie gastronomicznych. Układ ten uwzględnia relacje
związane z :
- produkcją,
- ruchem pracowników, - ruchem konsumentów,
- ruchem towarów.
- produkcją,
- ruchem pracowników, - ruchem konsumentów,
- ruchem towarów.
RODZAJE ZAKŁADÓW GASTRONOMICZNYCH:
1.
ZAKŁADY TYPU ŻYWIENIOWEGO:
A.
RESTAURACJA
Zakład gastronomiczny z obsługą kelnerską. Każda potrawa przygotowywana
jest na zamówienie. Dodatkowo podaje się
tam gościom napoje zimne i gorące, wyroby cukiernicze, alkohole….
B.
BAR UNIWERSALNY
Lokal z samoobsługą gdzie podaje się dania barowe (bigosik J, grochóweczka J , kiełbaska z rusztu J)))
C.
JADŁODAJNIA
OBIEKT Z OBSŁUGĄ KELNERSKĄ
SERWUJĄCY POTRAWY UPRZEDNIO UGOTOWANE, WCHODZĄCE W SKŁAD CAŁODZIENNEGO
WYŻYWIENIA . Serwuje się tam również napoje bezalkoholowe.
D.
BAR SZYBKIEJ OBSŁUGI
Lokal serwujący tanie dania
przygotowane przemysłowo, napoje bezalkoholowe, wyroby ciastkarskie. Nie
świadczy usług kelnerskich.
E.
BISTRO
Lokal z obsługą bufetowo – kelnerską, który oferuje usługi żywieniowe w
ograniczonym zakresie, ale o wysokim standardzie. Podaje się tu: przekąski
zimne i gorące przygotowane zazwyczaj w obecności klienta, napoje zimne i
gorące bezalkoholowe.
F.
BAR
PRZEKĄSKOWY
Zakład z samoobsługą lub obsługą barmańską. Podaje się tu: kanapki,
przekąski zimne i gorące typu barowego, wyroby cukiernicze, napoje alkoholowe i
bezalkoholowe.
Przechodzimy dalej i trochę porozmawiamy o gastronomii.
Z poprzednich tematów znajdujących się na blogu będzie teścik za tydzień w środę. Wasze zadanie na ten tydzień:
nauczyć uczyć się porządnie na sprawdzian.
Powodzenia!
Obecna
OdpowiedzUsuńObecna
OdpowiedzUsuńObecny
OdpowiedzUsuńObecna
OdpowiedzUsuń