PODZIAŁ NAPOJÓW
Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Uczestniczy w wielu procesach biochemicznych dzięki niej składniki pokarmowe mogą być rozprowadzone do wszystkich komórek organizmu. Człowiek powinien spożywać dziennie ok.2-3 liter wody. Ilośc jej w organizmie musi być stale uzupełniana. Pragnienie może zaspokoić czysta woda, ale wskazane jest spożywanie różnych składników mineralnych i witamin.
NAPOJE
BEZALKOHOLOWE:
a)zimne:
1. wody
2. soki
3. napoje gazowane smakowe
4. koktajle
b)gorące:
1. kawa
2. herbata
3. kakao
NAPOJE
ALKOHOLOWE:
1. wódki
2. wina
3. miody pitne
4. piwo
DZISIAJ ZAJMIEMY SIĘ KAWĄ
Surowcem do jej produkcji są nasiona drzewa kawowego uprawianego w dalekich, ciepłych krajach:
Po zerwaniu nasion suszy się je.
Wysuszone zielone ziarna wysyłane są do palarni gdzie podczas palenia w temp. 200-250°C. W nasionach powstają składniki smakowe i aromatyczne i następuje zmiana barwy na brązową.
Najważniejszymi cechami kawy jest jaj smak i zapach.
Kawa palona powinna być przechowywana w miejscach
suchych i chłodnych koniecznie w szczelnych opakowaniach. Pakowana próżniowo utrzymuje świeżość 6-8 miesięcy. Po otwarciu opakowania następuje szybkie starzenie kawy związane z utratą aromatu i ogólnej jakości.
suchych i chłodnych koniecznie w szczelnych opakowaniach. Pakowana próżniowo utrzymuje świeżość 6-8 miesięcy. Po otwarciu opakowania następuje szybkie starzenie kawy związane z utratą aromatu i ogólnej jakości.
W sklepach możemy kupić:
Kawę rozpuszczalną
kawę w ziarnach lub mieloną
ziarna kawy przed zmielone ziarna kawy
zmieleniem
Są również kawy, które nie zawierają kofeiny np. kawa zbożowa , inka. Mogą ją pić dzieci i osoby, które nie mogą pić zwykłej kawy.
Otrzymuje się je w procesie prażenia niektórych surowców roślinnych
(korzeni cykorii, buraka cukrowego, ziaren zbóż, soi, słodu zbożowego).
Kawę możemy parzyć w ekspresie. Wyróżniamy ekspresy przelewowe i ciśnieniowe. Na rynku dostępne są również ekspresy z młynkiem do kawy, ze spieniaczem mleka.
Zmielone ziarna kawy zalewamy wrzątkiem.
Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą.
Sposoby sporządzenia naparów kawy:
Filtracyjny
polega na przesączeniu gorącej wody przez warstwę kawy umieszczoną w filtrze.
Tradycyjny
porcję kawy zalewa się gorącą wodą i parzy pod przykryciem np. w termosie lub dzbanku.
Ciśnieniowy
sporządzana jest w ekspresach. Gorąca para jest przepuszczana przez warstwę zmielonej kawy. Napar jest bardzo intensywny.
Po turecku
jest parzona w specjalnych tygielkach.Drobno zmieloną kawę zalewa się wrzątkiem i 3-4 krotnie podgrzewa , nie dopuszczając do jej zagotowania. Wzniesiona powierzchnia naparu opada podczas jego stygnięcia.
Filtracyjny
polega na przesączeniu gorącej wody przez warstwę kawy umieszczoną w filtrze.
Tradycyjny
porcję kawy zalewa się gorącą wodą i parzy pod przykryciem np. w termosie lub dzbanku.
Ciśnieniowy
sporządzana jest w ekspresach. Gorąca para jest przepuszczana przez warstwę zmielonej kawy. Napar jest bardzo intensywny.
Po turecku
jest parzona w specjalnych tygielkach.Drobno zmieloną kawę zalewa się wrzątkiem i 3-4 krotnie podgrzewa , nie dopuszczając do jej zagotowania. Wzniesiona powierzchnia naparu opada podczas jego stygnięcia.
Sposoby podawania kawy.
Kawę p odaje się w:
filiżankach(50, 100, 200ml)
dzbankach
w kubkach
w szklankach
Dodatki do kawy podawane są oddzielnie : mleko, cukier, słodka śmietanka.
· Cappuccino- napar kawy ze spienionym mlekiem
· Kawa mrożona - napar kawy osłodzony z dodatkiem śmietanki lekko zamrożony.
Podawany w wysokich szklankach np. z bitą śmietaną lub napar kawy z dodatkiem lodów waniliowych bitą śmietaną i wafelek do dekoracji.
· Latte - napar kawy podawany z ubitym mlekiem. Podawany w wysokich szklankach i ma 3 warstwy.
KILKA CIEKAWOSTEK O KAWIE
A na zakończenie legenda o odkryciu kawy
ZADANIE NA JUTRO
Spróbujcie przygotować sobie kawę np. Latte, kawę mrożoną lub Cappuccino.
na zdjęcia waszych napojów czekam do jutra czyli do czwartku do godz. 10:30.
Obecna
OdpowiedzUsuńObecna
OdpowiedzUsuńNatalia obecna
OdpowiedzUsuńObecny
OdpowiedzUsuń