środa, 6 maja 2020



PODZIAŁ NAPOJÓW

Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Uczestniczy w wielu procesach biochemicznych dzięki niej składniki pokarmowe mogą być rozprowadzone do wszystkich komórek organizmu. Człowiek powinien spożywać dziennie ok.2-3 liter wody. Ilośc jej w organizmie musi być stale uzupełniana. Pragnienie może zaspokoić czysta woda, ale wskazane jest spożywanie różnych składników mineralnych i witamin.

NAPOJE
BEZALKOHOLOWE:
a)zimne:

1. wody

2. soki

3. napoje gazowane smakowe

4.  koktajle



b)gorące:

1. kawa



2. herbata

3. kakao

NAPOJE
ALKOHOLOWE:

                               1.   wódki
                               2.   wina
                               3.   miody pitne

                               4.   piwo


DZISIAJ ZAJMIEMY SIĘ KAWĄ


Surowcem do jej produkcji są nasiona drzewa kawowego  uprawianego w dalekich, ciepłych krajach:w Ameryce Płd. i Łacińskiej,  Afryce Środkowej, Indiach i krajach oceanii.




 Po zerwaniu nasion suszy się je.

Wysuszone zielone ziarna wysyłane są do palarni gdzie podczas palenia w temp. 200-250°C. W nasionach powstają składniki smakowe i aromatyczne i następuje zmiana barwy na  brązową.


 Najważniejszymi  cechami  kawy jest jaj smak i zapach.


Kawa palona powinna być przechowywana w miejscach 
suchych i chłodnych koniecznie w szczelnych opakowaniach. Pakowana próżniowo utrzymuje świeżość 6-8 miesięcy. Po otwarciu opakowania następuje szybkie starzenie kawy związane z utratą aromatu i ogólnej jakości.
W sklepach możemy kupić:


Kawę rozpuszczalną

 
 












kawę w ziarnach lub mieloną

             ziarna kawy przed                     zmielone ziarna kawy
                  zmieleniem                                      

Są również kawy, które  nie zawierają kofeiny np. kawa zbożowa , inka. Mogą ją pić dzieci i osoby, które nie mogą pić zwykłej kawy.
Otrzymuje się je w procesie prażenia niektórych surowców roślinnych (korzeni cykorii, buraka cukrowego, ziaren zbóż, soi, słodu zbożowego).


Kawę możemy parzyć w ekspresie. Wyróżniamy ekspresy przelewowe i ciśnieniowe. Na rynku dostępne są również ekspresy z młynkiem do kawy, ze spieniaczem mleka. 





 






Zmielone ziarna kawy zalewamy wrzątkiem.







Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą.



Sposoby sporządzenia naparów kawy:
Filtracyjny

polega na przesączeniu gorącej wody przez warstwę kawy umieszczoną w filtrze.
Tradycyjny

porcję kawy zalewa się gorącą wodą i parzy pod przykryciem np. w termosie lub dzbanku.
Ciśnieniowy

sporządzana  jest w ekspresach. Gorąca para jest przepuszczana przez warstwę zmielonej kawy. Napar jest bardzo intensywny.
Po turecku 

jest parzona w specjalnych tygielkach.Drobno zmieloną kawę zalewa się wrzątkiem i 3-4 krotnie podgrzewa , nie dopuszczając do jej zagotowania. Wzniesiona powierzchnia naparu opada podczas jego stygnięcia. 

tygielek

Sposoby podawania kawy.



Kawę podaje się w:



 filiżankach(50, 100, 200ml)  







dzbankach 



w kubkach



w szklankach





Dodatki do kawy podawane są oddzielnie : mleko, cukier, słodka śmietanka.



· Cappuccino- napar kawy ze spienionym mlekiem 



· Kawa mrożona - napar kawy osłodzony z dodatkiem śmietanki lekko zamrożony. 
Podawany w wysokich szklankach np. z bitą śmietaną lub napar kawy z dodatkiem lodów waniliowych bitą śmietaną i wafelek do dekoracji.

· Latte - napar kawy podawany z ubitym mlekiem. Podawany w wysokich szklankach i ma 3 warstwy.  


KILKA CIEKAWOSTEK O KAWIE



A na zakończenie legenda o odkryciu kawy



ZADANIE NA JUTRO

Spróbujcie przygotować sobie kawę np. Latte, kawę mrożoną lub Cappuccino. 
na zdjęcia waszych napojów czekam do jutra czyli do czwartku do godz. 10:30.

4 komentarze:

ZADANIE DLA KL III (2 godz.)

TEMAT:  Konserwacja sprzętu rekreacyjnego 1. Planując prace konserwacyjne i renowacyjne sprzętów rekreacyjnych i urządzeń należy: - ustalić...