środa, 3 czerwca 2020

ZADANIE DLA KL. I (3 godz.)



TEMAT: Przyprawy



1. Przyprawy są to dodatki do potraw najczęściej różne części roślin np.: nasiona, kwiaty, kora, korzenie, które zawierają substancje smakowe i zapachowe nadające im specyficzny aromat i zwykle ostry smak.
 Odpowiednio dobrane przyprawy wywierają korzystny wpływ na 

organizm człowieka.

2. Podział przypraw 

Przyprawy mogą występować w postaci:

świeżej,




suszonej,
 
mrożonej

Mogą również być: 

rozdrobnione lub nierozdrobnione.





3. Inne przyprawy i dodatki.

sól kuchenna 


musztarda


kwasy spożywcze:

 kwas cytrynowy i ocet 















Namiastki przypraw to: cukier i pieprz ziołowy


4. Zastosowanie przypraw w kuchni


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ZADANIE DLA KL III (2 godz.)

TEMAT:  Konserwacja sprzętu rekreacyjnego 1. Planując prace konserwacyjne i renowacyjne sprzętów rekreacyjnych i urządzeń należy: - ustalić...