TEMAT: ZAGROŻENIA ZWIĄZANE Z PRACĄ W KUCHNI.
W czasie pracy kucharz narażony jest na wiele niebezpieczeństw.
Rany cięte – powstają od ostrych narzędzi nóż, szkło
Rany szarpane – powstają przez kontakt z tępymi narzędziami
– przedmiotami o nierównych brzegach,
Stłuczenie - powstaje
w czasie upadku lub uderzenia o tępe krawędzie.
Złamanie – pęknięcie lub całkowite złamanie kości. Może być
otwarte jeżeli dodatkowo uszkodzimy skórę.
Zwichnięcie – uszkodzenie torebki stawowej, kość przedostaje
się poza staw.
Stłuczenie - powstaje
w czasie upadku lub uderzenia o tępe krawędzie.
Oparzenie – powstają w czasie kontaktu skóry z gorącym : tłuszczem, wodą, parą,środkami chemicznymi , prądem.
Porażenia prądem – przepływ energii elektrycznej przez
tkanki organizmu. Może wystąpić zatrzymanie akcji serca i oddychania, utrata
przytomności.
Zatrucie tlenkiem węgla – tlenek węgla to gaz powstający w
czasie spalania. Nie ma zapachu, i trudno go wyczuć. Objawy : zawroty głowy,
duszności osłabienie, wymioty, szum w uszach. Śmierć.
Narażone są pomieszczenia niewietrzone. (wentylacja)
Rodzaje zagrożeń występujące w produkcji żywności:
1
1. Zagrożenia fizyczne (ciała obce):
A) pochodzące z surowców np.: liście, gałęzie ziemia,
B) dostające się do żywności w trakcie
przygotowania potraw : szkło, metal, tworzywo sztuczne, części opakowań,
2 C) dostające się do żywności w wyniku zaniedbań pracowników:
biżuteria, guziki, włosy, itp,
D) zagrożenia wprowadzane świadomie do żywności
przez personel.
2. Zagrożenia związkami chemicznymi:
a). naturalnie występujące w produktach np. solanina w ziemniakach (solanina barwi ziemniaki na zielono),
b). związki chemicznej ochrony roślin (pestycydy) i w
produktach zwierzęcych (antybiotyki) i inne,
c). celowo dodawane do żywności są dozwolone w odpowiednich dawkach ich przekroczenie jest szkodliwe,
d). przypadkowo dostające się do żywności : resztki środków dezynfekujących, myjących itp,
e). pochodzące z żywności która pochodzi z terenów
skażonych,
f). dodawane świadomie.
3. Zagrożenia biologiczne:
Pleśnie
Bakterie
Wirusy
Obecna
OdpowiedzUsuń