środa, 13 maja 2020

ZADANIE DLA KL.I (3 godz.)

Pijesz ją kilka razy dziennie i na kilka sposobów. Dla niektórych gorąca herbata to miłe zwieńczenie pracowitego dnia, dla innych lekarstwo na przeziębienie, albo towarzysz spotkania z przyjaciółmi.

 SKĄD POCHODZI HERBATA?


Herbata to napar uzyskiwany 
liści i pączków
krzewu herbacianego uprawianego w 
Chinach, Japonii, Indiach, Cejlonie, Indonezji, Gruzji.


  
krzew herbaciany

Plantacja herbaty

Liście herbaty są zrywane a następnie podsuszane.

Podwiędnięte listki tnie się lub zwija.
powstaje wtedy:
1. herbata granulowana





















2. herbata liściasta
























Następnie herbata podlega fermentacji.
Dalszy etap to ponowne suszenie.

Możemy kupić herbatę ziołową, którą parzy się podobnie jak herbatę z krzewów herbacianych.
Przykłady herbat ziołowych:
RUMIANEK

MIĘTA

MELISA

W sklepach są dostępne również herbaty owocowe np.

MALINOWA

OWOCE LEŚNE

PORZECZKOWA

PARZENIE HERBATY

1. Wsypać odpowiednią ilość herbaty lub włożyć torebkę do dzbanka lub filiżanki.
2. Zagotować wodę i wrzątkiem zalać herbatę.
3. Pozostawiamy ją 5-8 minut.

MOŻEMY RÓWNIEŻ UŻYĆ RÓŻNEGO RODZAJU ZAPARZACZY DO HERBATY. 



 
Herbatę należy podawać w filiżankach.



Dodatki do herbaty to cukier, cytryna, mleko, śmietanka i podawane są oddzielnie .

Wyróżniamy  takie sposoby podawania herbaty jak:
·   Po angielsku - esencja podawana jest w czajniku, mleko lub śmietanka w dzbanku.



·   Po rosyjsku - podaje się w szklance z metalowym  uchwytem. Jako dodatek podaje się konfitury lub rum i cukier w kostkach.

·  Ekspresowa - filiżankę napełnia się gorącą wodą ustawia na spodku na drugim spodku kładzie się torebkę herbaty ekspresowej i przykrywa nim szklankę.

Przygotowanie mrożonej herbaty :
1) zalewamy herbatę małą ilością gorącej wody (tak, żeby przykryć torebkę),
2) zaparzamy herbatę przez przynajmniej 5 minut, 
3) uzupełniamy naczynie zimną wodą,
4) wkładamy herbatę na 1 godz. do lodówki,
4) dodajemy kostki lodu i owoce.



PRZECHOWYWANIE HERBATY

Ponieważ herbata bardzo łatwo wchłania obce zapachy, warto przechowywać ją w  zamykanych naczyniach, np. w pojemnikach ze szkła lub z porcelany. Można używać też szczelnych naczyń blaszanych, np. puszek lub drewnianych pudełek.


Obejrzyj film z ciekawostkami o herbacie

Zadanie na dzisiaj

 Spróbujcie zaparzyć i prawidłowo podać wybrany rodzaj herbaty. 
Proszę o zdjęcia efektów Waszej pracy.
PAMIĘTAJCIE O KOMENTARZACH! 

1 komentarz:

ZADANIE DLA KL III (2 godz.)

TEMAT:  Konserwacja sprzętu rekreacyjnego 1. Planując prace konserwacyjne i renowacyjne sprzętów rekreacyjnych i urządzeń należy: - ustalić...