czwartek, 25 czerwca 2020

ZADANIE DLA KL. I (2 godz.)

Temat : Wywar mięsno - warzywny

Taki wywar gotujemy prawie tak samo jak wywar warzywny. 

Wywar mięsno - warzywny nazywamy również bulionem.

Na początek zapraszam Was na film:

Aby ugotować wywar mięsno - warzywny potrzebna nam będzie: 

WŁOSZCZYZNA


WODA I PRZYPRAWY - sól, pieprz (mielony lub w ziarenkach), liść laurowy, ziele angielskie

MIĘSO np: skrzydełka kurczaka, korpus, udko, żeberka wieprzowe....




1. Mięso płuczemy wkładamy do garnka i zalewamy wodą dodajemy przyprawy i gotujemy (od zagotowania przez ok. 20 min).

2. Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
( są zupy do których dodajemy warzywa w całości a później je wyjmujemy np. rosół, pomidorowa, barszcz czysty) 

3. Po 20 minutach gotowania mięsa do garnka wkładamy warzywa i gotujemy aż wszystko będzie miękkie.

I mamy gotowy
wywar mięsno - warzywny!!!


Możemy go podać z makaronem jako rosół lub dodać do gotowania składnik główny i zrobić ulubioną zupę.

Temat: Zupy mleczne
Jedni je lubią inni nie. Ale są bardzo zdrowe. 
Zupę mleczną jemy na śniadanie –  są to raczej płatki zalane  mlekiem.


Ale przecież możemy zrobić smaczną i zdrowszą zupę mleczną sami.
Najpopularniejsze zupy mleczne to:
1. Kasza manna na mleku   


2. Zacierki

3. Owsianka


 Aby takie zupy lepiej smakowały i ładnie wyglądały, możemy je ozdobić:
Posypką z kakao lub tartej czekolady,

Owocami np.: malinami, truskawkami, bananami itp.

Sokami owocowymi,


Bakaliami czyli np.: orzechami, rodzynkami, wiórkami kokosowymi itp.

Dżemami, powidłami, musami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ZADANIE DLA KL III (2 godz.)

TEMAT:  Konserwacja sprzętu rekreacyjnego 1. Planując prace konserwacyjne i renowacyjne sprzętów rekreacyjnych i urządzeń należy: - ustalić...