TEMAT: Wiadomości
ogólne i klasyfikacja zup.
Zupy są to
ciepłe lub zimne potrawy pobudzające apetyt o konsystencji płynnej lub półpłynnej, wchodzące w skład posiłku obiadowego ( danie pierwsze zamknąć), mogą być
również podane na śniadanie i kolację.
Ze względu na temperaturę podawania zup
dzieli się na:
gorące - podawane w temperaturze nie niższej niż 75 stopni
zimne - nazywane chłodnikami podawane w temperaturze poniżej 14 stopni
Rozróżnia się
zupy:
czyste ( niezagęszczone)
zagęszczane
Ze względu na sposób
zagęszczania zupy dzieli się na:
z rozklejonym składnikiem skrobiowym
podprawiane zawiesinami
zagęszczane zasmażkami
podprawiane żółtkami.
Ze względu
na smak zupy dzieli się na:
słodkie
słone
Sporządzanie zupy obejmuje
następujące czynności:
przygotowanie wywaru,
przygotowanie głównego składnika,
(będzie pieczarkowa:)))
poprawianie
doprawianie do smaku,
wykańczanie.
groszek ptysiowy,
Dodatki do zup:
groszek ptysiowy,
- W przypadku zup owocowych wśród możliwych dodatków znajdują się również makarony, kluski, ryż itp. ale również słodkie biszkopciki i drobne kruche ciasteczka.
Zupę możemy podać w:
wazie ( każdy nalewa sobie z niej samodzielnie zupę na talerz)
na talerzach głębokich
w bulionówkach
w miseczkach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz