środa, 24 czerwca 2020

ZADANIE DLA KLASY I (3 GODZ.)


TEMAT: Wiadomości ogólne i klasyfikacja zup.



 Zupy są to ciepłe lub zimne potrawy pobudzające apetyt o konsystencji płynnej lub półpłynnej, wchodzące w skład posiłku obiadowego ( danie pierwsze zamknąć), mogą być również podane na śniadanie i kolację.

Ze względu na temperaturę podawania zup dzieli się na: 
gorące - podawane w temperaturze nie niższej niż 75 stopni 
zimne - nazywane chłodnikami podawane w temperaturze poniżej 14 stopni 

Rozróżnia się zupy: 
czyste ( niezagęszczone) 



zagęszczane 

Ze względu na sposób zagęszczania zupy dzieli się na:
z rozklejonym składnikiem skrobiowym 
podprawiane zawiesinami 
zagęszczane zasmażkami 
podprawiane żółtkami.

 Ze względu na smak zupy dzieli się na:

 słodkie 





słone 


Sporządzanie zupy obejmuje następujące czynności:
 przygotowanie wywaru,

 przygotowanie głównego składnika, 
(będzie pieczarkowa:)))


 poprawianie 

 doprawianie do smaku, 


 wykańczanie. 




Dodatki do zup:

ryż





kasza

makarony,

kluski, 

kawałki naleśników,

drobne pierożki (np. uszka), 

grzanki,

groszek ptysiowy,

jajka ugotowane na twardo. 


  •  W przypadku zup owocowych wśród możliwych dodatków znajdują się również makarony, kluski, ryż itp. ale  również słodkie biszkopciki i drobne kruche ciasteczka.



Zupę możemy podać w:

wazie ( każdy nalewa sobie z niej samodzielnie zupę na talerz)

na talerzach głębokich




w bulionówkach

w miseczkach




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ZADANIE DLA KL III (2 godz.)

TEMAT:  Konserwacja sprzętu rekreacyjnego 1. Planując prace konserwacyjne i renowacyjne sprzętów rekreacyjnych i urządzeń należy: - ustalić...