czwartek, 18 czerwca 2020

ZADANIE DLA KL. I (3 godz.)

 TEMAT: Wywary i zupy cd.

   Wywary to półprodukty otrzymywane przez gotowanie rozdrobnionych warzyw, owoców, grzybów, kości lub mięsa. Wszystkie wymiary należy po ugotowaniu przecedzić. 
    Stanowią one podstawę do produkcji zup i sosów.

Składnik główny zupy decyduje o jej smaku, aromacie i barwie. Nazwa  najczęściej pochodzi od głównego składnika na przykład ogórków w zupie ogórkowej, pomidorów w zupie pomidorowej. Główny składnik mogą stanowić: warzywa, owoce, grzyby, kasze, ryby, ser lub mięso ( zupa gulaszowa )

Żeby ugotować zupę musimy mieć:

                      ZUPA OGÓRKOWA =







    +








             wywar               +             składnik główny
                                                 (ogórki kiszone) 

BARSZCZ CZERWONY =

   +

        wywar               +           składnik główny

                                             (buraczki czerwone)

GRZYBOWA =



+







wywar               +          składnik główny 
                                              (pieczarki lub inne grzyby)



Aby ugotować wywar warzywny potrzebna nam będzie: 

WŁOSZCZYZNA


WODA I PRZYPRAWY - sól, pieprz (mielony lub w ziarenkach), liść laurowy, ziele angielskie
ŁYŻKA OLEJU


1. Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
( są zupy do których dodajemy warzywa w całości a później je wyjmujemy) 
2. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa.
3. Po kilku minutach smażenia dolewamy wodę dodajemy przyprawy.

Po ugotowaniu warzyw mamy 
wywar warzywny!!!

Przeczytaj jak zrobić zupę?

4. Po ok. 10 minutach gotowania dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę 
(oraz składniki główne, które muszą się dłużej gotować, takie jak:
kalafior będzie kalafiorowa
brokuł będzie brokułowa... 
 i gotujemy, aż warzywa będą miękkie).

Teraz wystarczy dodać składnik główny, którego nie musimy gotować do miękkości:
- przecier pomidorowy - będzie pomidorowa.
- starte ogórki kiszone - będzie ogórkowa.
- posiekany koperek - będzie koperkowa.
Na sam koniec dodajemy
PODPRAWĘ :
2 łyżki śmietany
trochę zimnej wody
1 łyżka mąki
Wszystkie składniki rozrabiamy rózgą i wlewamy do garnka.

PAMIĘTAJCIE ABY SPRÓBOWAĆ  I DOPRAWIĆ DO SMAKU!

Przyprawy do zup: sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, majeranek, cukier, kwas cytrynowy, czosnek, zielona pietruszka, koperek, pieprz ziarnisty.   

Zieloną pietruszkę i koperek dodaje się w chwili porcjowania zupy.

Do zup słodkich stosuje się miód, cynamon, goździki, wanilię, miętę i melisę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ZADANIE DLA KL III (2 godz.)

TEMAT:  Konserwacja sprzętu rekreacyjnego 1. Planując prace konserwacyjne i renowacyjne sprzętów rekreacyjnych i urządzeń należy: - ustalić...