TEMAT: Składniki
pokarmowe i ich podział.
Do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania naszego
organizmu
potrzebujemy pożywienia dostarczanego z zewnątrz.
1. Składniki pokarmowe:
białka,
PRODUKTY DOSTARCZAJĄCE NAM BIAŁKO
tłuszcze,
PRODUKTY TŁUSZCZOWE
cukry (węglowodany),
PRODUKTY DOSTARCZAJĄCE NAM WĘGLOWODANÓW
składniki mineralne,
witaminy,
woda,
inne - BŁONNIK I PEKTYNY to cukry nieprzyswajalne przez organizm, są składnikiem niezbędnym w pożywieniu.
pożywienie dla
organizmu jest źródłem:
1. Składników do budowy i odbudowy komórek i tkanek : składniki mineralne i białko.
SKŁADNIKI BUDULCOWE
2. Składników do wytwarzania energii: tłuszcze, węglowodany, białka.
SKŁADNIKI ENERGETYCZNE
3. Składników regulujących przemiany zachodzące
w organizmie: składniki mineralne, witaminy.
SKŁADNIKI REGULUJĄCE
4. Woda jest niezbędna do procesów
życiowych jest to składnik występujący w naszym organizmie w największych
ilościach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz