wtorek, 2 czerwca 2020

ZADANIE DLA KLASY III


TEMAT: Działalność ekologiczna zakładu 

hotelarskiego.

Hotel jest dla środowiska naturalnego dużym obciążeniem. 
Wiąże się to ze sporym skoncentrowaniem i rotacją ludzi, środków transportu, dużym zużyciem wody i energii elektrycznej,  produkują ogromnych ilości odpadów i opakowań,  znacznym zrzutem ścieków.


1. Segregacja odpadów podstawowe 

pojęcia.


magazynowanie odpadów jest to czasowe przetrzymywanie lub gromadzenie odpadów przed ich transportem, odzyskiem lub unieszkodliwianiem.

odpady są to materiały i substancje stałe oraz ciekłe (z 
wyjątkiem ścieków), powstające wskutek działalności człowieka. Dzielą się na odpady przemysłowe i komunalne. 

opady komunalne to odpady powstające w gospodarstwach domowych.

odpady medyczne to odpady powstające w związku z 
udzielaniem świadczeń zdrowotnych




odpady niebezpieczne to produkty substancje preparaty chemiczne zakwalifikowane jako bardzo toksyczne i rakotwórcze.



odpady ulegające biodegradacji są to takie odpady, które ulegają rozkładowi 


recykling jest to powtórne wykorzystanie substancji lub materiałów zawartych w odpadach w procesie produkcyjnym w celu uzyskania substancji lub materiałów o przeznaczeniu takim samym jak pierwotne lub innym. 


składowisko odpadów to obiekt budowlany przeznaczony do składowania odpadów. Jest miejscem składowania odpadów komunalnych, nie przemysłowych. Powinno być zlokalizowane na terenie specjalnie do tego przeznaczonym, gdzie przebieg składowania odpadów będzie pod kontrolą. 

surowce wtórne to takie, które można poddać ponownemu wykorzystaniu. Zalicza się do nich: szkło, papier, metale najczęściej puszki, plastyk. 


utylizacja to wykorzystanie odpadów przemysłowych do dalszego przerobu i produkcji z nich czegoś nowego 

złe odpady zaliczamy do nich odpady niebezpieczne takie jak:
baterie (baterie zbiera się do specjalne w pojemniku punkt)
oleje hydrauliczne, smarowe, płyny hamulcowe 
substancje i preparaty chemiczne 
przeterminowane leki i kosmetyki 
akumulatory 
lampy fluorescencyjne - świetlówki 
odpady po lakiernicze 
odpady elektroniczne  


2. Segregacja odpadów 


Do pojemnika koloru czerwonego wyrzucaj tylko butelki tworzyw PET po napojach. 
Nie wyrzucaj: innych odpadków z tworzyw sztucznych 

Do pojemnika koloru zielonego wrzucaj: butelki, słoiki i inne kolorowe i białe opakowania szklane, bez zamknięcia i nakrętek. 
Nie wrzucaj: termometrów, strzykawek, szkła okiennego, opakowań po lekarstwach, żarówek i świetlówek, szkła kryształowego, ceramiki i porcelany. 

Do pojemnika koloru białego wrzucaj: opakowania szklane, bezbarwne butelki z białego szkła, słoiki bez zamknięcia i nakrętek.
Nie wrzucaj: opakowań po lekarstwach, termometrów, strzykawek, szkła okiennego. 

Do pojemnika koloru pomarańczowego wrzucaj: puszki aluminiowe po napojach, jarzynach, folię aluminiową, 
drobny złom, puszki z blachy stalowej, kapsle z butelek. 
Nie wyrzucaj: opakowań po napojach, puszek po lakierach, farbach i olejach, baterii 

Do pojemnika niebieskiego wrzucaj: makulaturę, gazety, czasopisma, prospekty, worki papierowe, katalogi, zużyte zeszyty, książki, koperty.
Nie wrzucaj: papieru zabrudzonego, zatłuszczonego, opakowań, które oprócz papieru zawierają inne materiały na przykład tworzywa sztuczne i folie metalowe. Dotyczy to głównie opakowań po sokach, mleku oraz innych produktach spożywczych.

3. Niektóre oznakowania umieszczane na opakowaniach:

ZADANIE:
Podpisz znaki:


































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ZADANIE DLA KL III (2 godz.)

TEMAT:  Konserwacja sprzętu rekreacyjnego 1. Planując prace konserwacyjne i renowacyjne sprzętów rekreacyjnych i urządzeń należy: - ustalić...