wtorek, 9 czerwca 2020

ZADANIE DLA KL. III (4 godz.)


Temat: Działania proekologiczne prowadzone przez hotele

Aby hotele efektywnie mogły prowadzić działania proekologiczne, najpierw muszą zainwestować w udoskonalenie i  unowocześnienie systemów w nich znajdujących się. 

Hotele  podejmują działania proekologiczne w zakresie:
  • oszczędnego gospodarowania energią, 
  • minimalizacji odpadów, 
  • oszczędnego gospodarowania wodą. 


1. Do sposobów oszczędzania energii w hotelu  

zaliczamy:




- wprowadzanie zamków na elektroniczny klucz (kartę), która jednocześnie służy do włączania zasilania elektrycznego w pokoju,











Aby łączyć energię elektryczną 
w specjalnym kontakcie należy umieścić kartę.






- sprawdzanie czy urządzenia hotelowe są włączone tylko tam i wtedy gdy są potrzebne,

- codzienna procedura sprawdzania urządzeń kontrolnych, 

- efektywne korzystanie z urządzeń hotelowy sprawdzanie czy 
czasomierze, programatory i regulatory dostosowujące poziom zużycia do pory dnia, taryfy i temperatury na zewnątrz funkcjonują poprawnie, 

- wprowadzanie zasady wyłączania oświetlenia, które nie jest w 
danym momencie w użyciu, 

- systematyczne dbanie o stan oświetlenia,

- instalacja automatycznego systemu kontroli światła, 

- stosowanie żarówek energooszczędnych,

- maksymalne wykorzystanie światła dziennego.



Duża ilość dużych okien.







Przeszklone sufity.















Działania minimalizujące ilość odpadów w hotelu:

- ograniczenie opakowań i buteleczek z produktami toaletowymi  
na przykład: używanie dozowników do mydła w płynie zamiast indywidualnych opakowań, 

- stosowanie szklanek i kubków wielokrotnego użytku, 

- ograniczanie liczby broszur i innych publikacji dla gości,

- umieszczanie w pokojach koszy do segregacji śmieci,


- informowanie gości w jaki sposób realizowany jest program proekologiczny w hotelu,

3. Realizacja polityki proekologicznej w pralni 

hotelowej:

- wydawanie ubrań z pralni w pokrowcach wielokrotnego użytku,


- używanie wielorazowych koszy na czyste ubrania gości,

- wykorzystanie pościeli nie nadającej się dla gości dla potrzeb 
gospodarczych (ścierki) lub ich przekazanie instytucjom charytatywnym,

- zakup środków czystości w dużych pojemnikach a nie w 
indywidualnych kartonach i buteleczkach,

- szkolenie personelu w zakresie technik czyszczenia i sprzątania zgodnego z ekologią,

- ograniczenie stosowania produktów zawierających toksyczne chemikalia,




ŚRODEK BEZPIECZNY DLA OZONU





PRODUKT ENERGOOSZCZĘDNY





PRODUKT SPRZYJA OCHRONIE ŚRODOWISKA





- stosowanie baterii nadających się do ponownego ładowania,



4. Oszczędne gospodarowanie wodą w hotelu:

-program wielokrotnego wykorzystania ręczników (w pokoju umieszcza się odpowiednią informację dotyczącą polityki proekologicznej), 
- wprowadzenie programu wielokrotnego wykorzystania bielizny 
pościelowej (w pokoju umieszcza się odpowiednią informację dotyczącą polityki proekologicznej), 

- stała kontrola i natychmiastowa naprawa uszkodzonych kranów,

- instalacja kranów, które same odcinają dopływ wody kiedy 
przestaje się z nich korzystać, 

- instalacja w kranach urządzeń napowietrzających wodę 

(PERLATOR),

- wyposażenie pokoi hotelowych raczej w prysznic niż wannę,

- instalacja regulatorów pojemności spłuczki w toalecie.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ZADANIE DLA KL III (2 godz.)

TEMAT:  Konserwacja sprzętu rekreacyjnego 1. Planując prace konserwacyjne i renowacyjne sprzętów rekreacyjnych i urządzeń należy: - ustalić...