środa, 10 czerwca 2020

ZADANIE DLA KL. I (3 godz)


 Temat: Maszyny i urządzenia stosowane w 

produkcji gastronomicznej


1. Maszyny stosowane w gastronomii pozwalają na:

-  zmniejszenie uciążliwości pracy,

- skrócenie czasu procesu technologicznego,

- ograniczanie strat surowców i zmniejszenie ilości odpadów,

-  rozszerzenie asortymentu potraw i uzyskanie lepszych wyników     produkcji.

2.Czynności obsługi maszyn i urządzeń:

- uruchomienie maszyny / urządzenia,

-  załadunek surowców,

-  regulowanie parametrów pracy,

-  zatrzymanie maszyny urządzenia,

-  wyładunek.

Obejrzyj film pokazujący wyżej wymienione czynności


3.Codzienna obsługa techniczna:

- mycie,

- czyszczenie,

- kontrola stanu technicznego,

- regulacja,

- okresowe przeglądy techniczne.

W każdym zakładzie gastronomicznym powinny znajdować się 
instrukcje obsługi maszyn i urządzeń.

Powinny one zawierać:

-  fazy tych procesów,

- częstotliwość procesów,

- rodzaj środków myjących i dezynfekujących oraz ich stężenie,

- sposób suszenia umytych powierzchni,

- sposób przeprowadzenia procesów





Macie urządzeń i maszyn można 

przeprowadzać 

po odłączeniu ich od zasilania prądem elektrycznym.




Każda osoba (uczeń, pracownik) przed 

przystąpieniem do obsługi maszyn i urządzeń 

gastronomicznych powinien odbyć szkolenie z 

instruktażem z zakresu bezpieczeństwa i 

higieny pracy BHP.



 4. Zasady BHP podczas obsługi maszyn i 

urządzeń do obróbki wstępnej surowców:

- maszyny instaluje uprawnione elektryk,

- maszyny muszą być podłączone do gniazda elektrycznego z 
uziemieniem lub zerowaniem,





- przed przystąpieniem do pracy sprawdzić: kompletność 
wszystkich urządzeń i maszyn, obecność i stan pokryw i osłon zabezpieczających,

- zwrócić uwagę na sprawność wyłączników,

- w czasie pracy maszyn nie wkładać do nich rąk,


-  sprawdzić stan powierzchni części roboczych,

- maszyn do rozdrabniania nie podłączać do sieci elektrycznej 
przed jej zmontowaniem,

- nie zdejmować osłon zabezpieczających podczas pracy,





KRAJALNICA Z OSŁONĄ
ZABEZPIECZAJĄCĄ














- nie przesuwać ręcznie produktów w komorze roboczej, używać 
popychacza,

- podczas stosowania krajalnic i maszyn rozdrabniający zachować 
szczególną ostrożność,

- nie zostawiać pracujących maszyn bez dozoru,

-  maszyny i urządzenia czyścić tylko i wyłącznie po odłączeniu 
ich od prądu,

-  nie dokonywać samodzielnych napraw.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ZADANIE DLA KL III (2 godz.)

TEMAT:  Konserwacja sprzętu rekreacyjnego 1. Planując prace konserwacyjne i renowacyjne sprzętów rekreacyjnych i urządzeń należy: - ustalić...